Noc kostolov začne zvonením zvonov o 18. hodine

01.06.2012 Trnava

Trnava 1. júna (TASR) – Už o niekoľko hodín, úderom 18. hodiny zvonenie zvonov na trnavských chrámoch otvorí druhú Noc kostolov. Trnavská arcidiecéza je hlavným organizátorom podujatia pre širokú verejnosť, ku ktorej sa v tomto ročníku pridali aj ďalšie regióny a cirkvi. Myšlienkou podujatia je Všetci sme deti svetla. Nám nevládne noc ani temnota. Záštitu nad ním prevzal trnavský arcibiskup Róbert Bezák, ktorý stál vlani za myšlienkou prenesenia tohto medzinárodného projektu na Slovensko. Duchovné stánky budú otvorené najmenej do 24. hodiny, na celom Slovensku je ich zapojených 180.

Návštevníkov Noci kostolov čakajú koncerty, prednášky a otvorené zákutia chrámov. Keďže tento rok sa podujatie koná na Deň detí, organizátori vo viacerých mestách pripravujú tiež program pre deti s rodinami. V Trnave je zapojených 12 chrámov, ďalších 16 v jej blízkom okolí, v celom kraji spolu 57. Program v nich sľubuje zaujímavé mená, v Kostole sv. Heleny napríklad vystúpi spisovateľ Daniel Hevier a hovoriť bude nielen o svojom vzťahu k Bohu. Bazilika sv. Mikuláša opäť sprístupní svoje veže i kryptu a vystúpi v nej známa kapela Pressburger Klezmer Band. Katedrála sv. Jána Krstiteľa ponúkne návštevníkom sériu prednášok o vynovenom interiéri kostola. Vo františkánskom kostole vystúpi a'capella zoskupenie Close Harmony Friends a v evanjelickom skupina Fragile. Do programu sa zapojí aj Galéria Trnavskej arcidiecézy v Arcibiskupskom paláci v Trnave, ktorá otvorí aktuálnu výstavu. Aj pre 2. ročník organizátori vyhlásili súťaž Noc kostolov mojimi očami, do ktorej môžu návštevníci prihlásiť svoje fotografie, videá, tiež kresby, zvukové záznamy či dokonca poviedky. Podrobný program je na www.nockostolov.sk.

Do Noci kostolov 2012 svoje sily spojili popri Trnavskej aj Košická arcidiecéza, Nitrianska, Žilinská, Banskobystrická a Spišská diecéza, Bratislavská gréckokatolícka eparchia, Košická gréckokatolícka eparchia a Prešovské gréckokatolícke arcibiskupstvo. Zapojili sa tiež Pravoslávna cirkev, Evanjelická cirkev augsburského vyznania, Cirkev adventistov siedmeho dňa, Reformovaná kresťanská cirkev, Bratská jednota baptistov a Cirkev bratská. Podujatie má medzinárodný charakter a sedemročnú tradíciu. Po prvý raz ho zorganizovali v Rakúsku v roku 2005, od roku 2009 prebieha v Česku, pripojili sa aj Nemecko a Holandsko.
 

Vyberte región